Home Voeding Melk Melk, koeien en kalfjes
Melk, koeien en kalfjes Afdrukken E-mailadres
Voeding - Melk
Geschreven door Radar   
www.radartv.nl 10 november 2014 


Welke soorten melk zijn er?


In de winkels vind je melk met verschillende benamingen en labels. Wat betekenen die verschillende etiketten?

1. Goedkoopste melk
De goedkoopste melk in de winkel kost meestal rond de zestig cent. Deze melk zonder Weidemelk of ander duurzaamheidslogo is meestal afkomstig van boerderijen waar de koeien niet een verplicht aantal dagen of uren buiten hoeven te lopen. Zo’n dertig procent van alle Nederlandse koeien komt nooit buiten.

2. Weidemelk
Het Weidemelk-label is opgericht in 2007 door Friesland Campina om te garanderen dat de melk afkomstig is van koeien die toegang hebben tot de weide. De koeien moeten tussen de lente en herfst 120 dagen, minimaal zes uur per dag toegang hebben tot de wei. Zo’n zeventig procent van de Nederlandse melkboeren produceert onder het Weidemelk Label. 

3. Biologische melk
Biologische melk draagt het Europees Bio-certificaat en mag ook het EKO-logo dragen. Dit EKO-logo is de voorloper van het Europese logo en wordt momenteel verder ontwikkeld. Biologische boeren moeten aan veel verschillende eisen voldoen, waaronder: 

 • Het vee moet naar buiten kunnen wanneer het weer het toelaat.
 • Stallen moeten natuurlijke  ventilatie hebben en voldoende daglicht.
 • Er mogen geen gladde vloeren zijn.
 • Voldoende ligplekken met bijvoorbeeld stro op de grond.
 • Minimaal zes vierkante meter per koe.
 • Restricties op het gebied van voedsel en gebruik van medicatie.

Er zijn momenteel 344 biologische Nederlandse boeren.

4. Biologisch Dynamische melk
Biologisch Dynamische melk wordt geproduceerd onder het merk Demeter. Enkele eisen van dit merk:

 • De koeien mogen niet onthoornd worden
 • De kalveren moeten verse melk krijgen
 • Maximaal twee koeien per hectare
 • Ze krijgen biologische stro.
 • Ze moeten minstens 180 dagen per jaar weide-toegang hebben.
 • Er zijn eisen ten opzichte van de productie en verpakking.
 • Er zijn momenteel 35 Nederlandse boeren die produceren onder het Demeter merk.

De koe en melk


In de melkveehouderij worden pasgeboren kalfjes direct bij de moeder weggehaald. Bij sommige boeren kunnen koeien regelmatig naar buiten, bij andere niet. 

Boeren hoeven zich straks niet meer te houden aan een melkquotum en daardoor kan de melkproductie  flink worden verhoogd. Hierdoor neemt de druk op de melkveehouderij toe, vrezen critici.

Eyes on Animals
Medewerkers van Eyes on Animals vertellen over het leven van de koe en het kalf in de reguliere melkveehouderij. De organisatie heeft een literatuurstudie gedaan naar het leven van deze dieren en zijn bij verschillende melkveehouderijen op bezoek geweest. 

Volgens het rapport van Eyes on Animals worden er anderhalf miljoen kalveren per jaar geboren in Nederland, waarvan bijna één miljoen naar de slacht gaan. Zo'n 750 duizend daarvan zijn stiertjes maar ook 250.000 vrouwelijke kalfjes eindigen binnen een jaar in de slachterij. Deze kalfjes worden gezien als restproduct. 

Kalf van moeder gescheiden
Margreet Steendijk en Margreet Wenker van Eyes on Animals vertellen hoe het kalf van zijn moeder wordt gescheiden. Er zijn in Nederland minimaal dertig melkveeboeren die de kalfjes na de geboorte nog een aantal maanden bij de moederkoe houden. 
Het aantal boeren dat kiest voor deze werkwijze neemt langzaam toe.

Deze boeren zijn verdeeld over de verschillende labels.  Sommige produceren biologische of biologisch dynamische melk. Maar sommige produceren onder geen van beide labels. Er bestaat geen apart label voor boeren die het kalf bij de koe houden. 

De Regte Heijden
Radar neemt een kijkje op boerderij De Regte Heijden. De boer en boerin zijn een aantal jaar geleden overgestapt van een reguliere melkveehouderij naar een systeem waarbij ze de kalf bij de koe houden. Ze vertellen over de voor- en nadelen van deze manier van werken. 

De Zonnehoeve
Het bedrijf de Zonnehoeve produceert ook melk met een systeem waarbij de kudde met kalveren en koeien bij een gehouden wordt. De Zonnehoeve produceerde tot dusver Demeter biologisch dynamische melk voor Zuiver Zuivel van Friesland-Campina. 

Zonnehoeve vond het zonde dat melk die door hun werd geproduceerd gemengd werd met melk van boeren die er een ander systeem op na houden. Per 1 januari 2015 starten zij hun eigen label in een eigen zuivelfabriek in samenwerking met een drietal andere boeren die dezelfde werkwijze hanteren. 

Praktische lijsten

Meld fouten en verbroken links