Home Voeding Dranken Misstanden in Heineken-brouwerij Zuid-Afrika
Misstanden in Heineken-brouwerij Zuid-Afrika Afdrukken E-mailadres
Voeding - Dranken
Geschreven door Joop.bnnvara.nl   

 joop.bnnvara.nl     24 oktober 2018

Na het verschijnen van het boek Bier voor Afrika (Olivier van Beemen), begin dit jaar, heeft bierbrouwer Heineken nog niets gedaan om de in het boek genoemde misstanden aan te pakken. Werknemers die niet in vaste dienst zijn – ongeveer de helft van het totaal aantal werknemers – verdienen soms maar een kwart van wat hun collega's verdienen. Zij werken 12 uur per dag, 7 dagen of nachten per week, maar kunnen van hun loon geen gezin onderhouden.

Na drie maanden in loondienst te zijn geweest is Heineken wettelijk verplicht werknemers vast in dienst te nemen, maar door werknemers via uitzendbureaus in te zetten ontloopt Heineken dit. Sommige werknemers worden zo al vijf jaar uitgebuit. Staken is verboden.

Heineken profileert zich mondiaal als sociaal verantwoord ondernemend bedrijf, maar bijna in alle elf landen waar zij bier brouwt is sprake van een scala aan dubieuze praktijken, waaronder het overtreden van eigen gedragsregels, door de vingers zien van corruptie, belangenverstrengeling en machtsmisbruik.

https://joop.bnnvara.nl/opinies/wantoestanden-in-brouwerij-uitzendkrachten-eisen-dienstverband-bij-heineken-zuid-afrika

http://heinekeninafrika.nl/

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/naar-aanleiding-van-dit-boek-over-misstanden-in-afrika-moest-heineken-het-boetekleed-aantrekken~b20788ba/ 

Praktische lijsten

Meld fouten en verbroken links