Home Voeding Vlees Het drama achter goedkoop vlees
Het drama achter goedkoop vlees Afdrukken E-mailadres
Voeding - Vlees
Geschreven door Milieudefensie   

www.milieudefensie.nl    2 maart 2009

Je verwacht het niet, maar het vlees in de schappen van de supermarkt en de grootschalige kap van oerwouden hebben alles met elkaar te maken.
In Zuid-Amerika wordt de Amazone gekapt en unieke savannes omgeploegd om plaats te maken voor sojaplantages. Zeldzame dieren en planten sterven uit. Nederlandse varkens en kippen krijgen de soja als voer, om ze snel te laten groeien.
Grootschalig gebruik van landbouwgif leidt tot vervuiling en gezondheidsproblemen bij de bevolking. Landjepik en schending van mensenrechten zijn aan de orde van de dag.

Wat is de rol van de Nederlandse supermarkten?
Supermarkten bepalen voor een groot deel hoe ons vlees wordt gemaakt. Daarom heeft Albert Heijn als grootste supermarkt van Nederland een extra grote verantwoordelijkheid. Als zij besluit dat er geen foute veevoersoja meer gebruikt mag worden voor ons vlees, dan gebeurt dat. Daarom spreekt Milieudefensie Albert Heijn al vijf jaar aan op dit probleem. Tot nu toe laten ze het echter afweten. Dus is het nu tijd om in actie te komen!

Minder vlees, veevoer van dichtbij
Minder vlees eten is de beste oplossing. We hoeven niet allemaal vegetariër te worden. Een dagje geen vlees eten helpt al. Supermarkten kunnen hierbij helpen door veel lekkere, betaalbare producten aan te bieden waar geen of minder vlees in zit. Voor het maken van vegetarische producten is namelijk vijf keer minder plantaardig materiaal zoals soja nodig dan voor het maken van vlees. We hoeven ons veevoer ook niet van de andere kant van de wereld te slepen. Europese gewassen als erwten, bonen en lupine zijn net zo goed. Dit kost de supermarkten maar een paar cent extra.

Meer informatie >>>

Stuur een oproep aan Albert Heijn >>>
 

P092303KNP25001

 

Praktische lijsten

Meld fouten en verbroken links