Home Voeding Vlees CO2-uitstoot door vleesproductie
CO2-uitstoot door vleesproductie Afdrukken
Voeding - Vlees
Geschreven door NOS   

www.nos.nl    30 oktober 2008

Wil je dat er minder CO2 wordt uitgestoten? Dan kan je voortaan beter geen vlees meer eten. Dat staat in een rapport dat is gemaakt in opdracht van de ministeries van VROM en Landbouw. Als we vlees inruilen voor plantaardige producten, bespaart dat heel veel CO2 per jaar, vier tot vijf megaton.

Het eten van een kilo vlees is net zo slecht voor het milieu als een autorit van 50 kilometer. En rundvlees belast het milieu meer dan kip. Overschakelen op kaas heeft weinig zin, omdat dat ook relatief slecht is voor het milieu.

Zuid-Amerika
In het onderzoek is ook gekeken naar de landen waar het vlees vandaan komt. Vooral rundvlees uit Brazilië zorgt voor veel uitstoot van schadelijke stoffen. De omstandigheden zijn daar minder goed dan in Nederland. Zo hebben runderen veel meer grond nodig om voldoende gras te krijgen, ze groeien minder snel dan in andere gebieden en omdat het langer duurt voordat de runderen worden geslacht, leveren ze meer mest.

Zuid-Amerika is een grote vleesleverancier voor Europa. Onder meer het vlees voor hamburgers van McDonalds komt daar vandaan. In een reactie op het rapport zegt minister Cramer dat de overheid niet moet voorschrijven wat mensen eten, maar dat het wel goed is dat mensen goed geïnformeerd zijn.

 

P083010INT25001

 

Praktische lijsten

Meld fouten en verbroken links