Home Voeding Vlees Karbonade (varkensvlees)
Karbonade (varkensvlees) Afdrukken E-mailadres
Voeding - Vlees
Geschreven door de Volkskrant   

www.devolkskrant.nl   28 juni 2008

In Nederland wordt jaarlijks 20 miljoen kilo varkensvlees geproduceerd. Daarvan wordt 80% uitgevoerd. Van het varkensvlees dat in Nederland in de winkels ligt is 98% afkomstig uit de bio-industrie. Het grootste milieuprobleem bij varkensvlees is het mestprobleem dat 1,2 miljard euro per jaar kost. Er is, ondanks een afname de laatste tien jaar, een groot mestoverschot. De meststoffen nitraat, fosfaat, ammoniak en ureum komen in de bodem en het water terecht en veroorzaken flinke vervuiling en verzuring. Daarnaast zijn er milieuproblemen door transport en verbouw van veevoer (soja uit Zuid-Amerika).

Bio-industrie
In de bio-industrie leven de varkens uitsluitend in kunstlicht. Ze hebben per dier 0,6 m2 ruimte: een kale betonnen vloer met metalen roosters. Door de stress gaan de dieren elkaar verwonden. Om dat te voorkomen worden staartjes en hoektanden van de biggen zonder verdoving afgesneden. Mannelijke biggen worden onverdoofd gecastreerd (dit is per 1 januari 2009 verboden).
Doordat grote aantallen varkens dicht op elkaar leven (in een varkensflat tot wel 35 duizend) is de kans op stress en besmettelijke ziekten groot. Er wordt op grote schaal preventief antibiotica gebruikt, die via mest en urine in het milieu komen en resistentie van bacteriën in de hand werken.
Voor een kilo varkensvlees is bijna 3 kilo voer nodig. Voor het grootste deel is dat bij de bio-industrie mens- en milieu-onvriendelijk verbouwde soja uit Zuid-Amerika.

Biologische veehouderij
In de biologische veehouderij (biologische, biodynamische enscharrelvarkens) hebben varkens 1,4 m2 stalruimte (met droog stro, daglicht en frisse lucht) en 1 tot 2,5 m2 buitenruimte om te rollen en te wroeten. De biggen behouden hun staartjes en tanden, de mannetjes worden onder verdoving gecastreerd.
Het voer van biologische varkens moet voor 90% zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest zijn geteeld. De helft van het voer moet uit eigen bedrijf komen. Er wordt minder soja gebruikt.

Keurmerken
Het scharrelkeurmerk richt zich vooral op diervriendelijkheid en levensomstandigheden. Milieukeur (alleen bij Keurslagers in Noord-Holland) richt zich daarentegen voornamelijk op milieu-aspecten: energiezuinige stallen, veevoer met duurzame soja, minder mestproductie).
Op http://www.keurmerken.info/Voeding_vlees vindt u relevante keurmerken met achterliggende organisaties en verkoopadressen.

In toenemende mate wordt biologisch vlees verkocht in supermarkten. Vraag ernaar!!!

P082806HRS25102

 

Praktische lijsten

Meld fouten en verbroken links