Home Voeding Vlees Biologisch vlees
Biologisch vlees Afdrukken E-mailadres
Voeding - Vlees
Geschreven door Llink   

www.llink.nl  28-03-08

De productie van vlees heeft onder meer schadelijke gevolgen voor het milieu, de inkomsten van kleine boeren in ontwikkelingslanden en dierenwelzijn. Biologisch vlees is duidelijk minder milieubelastend.

Nederlanders eten gemiddeld 45 kilo vlees per jaar. De productie van al dit vlees veroorzaakt van begin tot eind veel milieuproblemen. Neem het veevoer. Bijna de helft ervan komt uit landen als Thailand en Brazilië. De productie van het voer gaat onder meer ten koste van natuurgebieden en akkergronden voor kleine boeren. Bij de teelt van veevoer zoals soja worden bestrijdingsmiddelen gebruikt en ook het transport kost veel energie. Bovendien veroorzaakt de mest veel vervuiling van grondwater en natuur.

De echte vleesproducenten, de dieren, leven tot hun dood onder vaak erbarmelijke omstandigheden: een kip in de legbatterij leeft zijn hele leven in een ruimte zo groot als een plat A4tje. Ook varkens en kalveren zitten in veel te kleine hokken. Vleeskuikens groeien zo hard dat het hart het niet aan kan. Ze ' groeien zich dood'.

In de biologische veehouderij krijgen de dieren de ruimte en alle tijd. Hierdoor hebben ze geen stress. Ze krijgen biologisch geproduceerd voer en worden niet met antibiotica ingespoten. Dat maakt het vlees weliswaar duurder, maar ook lekkerder. Smakelijk eten!
Proef de natuur in een biologische lapje

 

bronnen

Milieudefensie

meer info

Eigenlijk heel logisch
Wakker Dier-gids voor diervriendelijk dineren

P082803KNP26013

 

Praktische lijsten

Meld fouten en verbroken links