Home Voeding Vlees Vlees of vleesloos
Vlees of vleesloos Afdrukken E-mailadres
Voeding - Vlees
Geschreven door Llink   

www.llink.nl   28-03-08

Hoe betoverend vlees ook kan smaken, de productie ervan spreekt nauwelijks tot de verbeelding. Zo is het welzijn van de dieren is nog steeds in het geding en veroorzaakt de veeteelt een zeer hoge uitstoot van broeikasgassen. Je kunt ook vleesloos door het leven.

'Nothing will benefit human health and increase chances for survival of life on Earth as much as the evolution to a vegetarian diet', aldus Einstein. Hoor wie het zegt.

Een kilo rundvlees veroorzaakt meer CO2-uitstoot en andere vervuiling dan wanneer je drie uur met de auto rondrijdt, terwijl alle lichten thuis nog aan staan. De veehouderij is namelijk verantwoordelijk voor 18 procent van alle uitstoot, terwijl het aandeel van de transportsector 14 procent bedraagt. Dat komt met name door de methaan en lachgas in de mest. Dat zijn veel sterkere broeikasgassen dan CO2. Bovendien wordt bij de productie van vlees nog steeds onvoldoende rekening gehouden met het welzijn van varkens, koeien en kippen.  

Genoeg redenen om vleesloos of vegetarisch te eten. Vegetariërs eten over het algemeen geen vlees, vis en gevogelte. Uiteraard zijn er allerlei varianten mogelijk. Dat hangt ervan af hoe principieel je wil zijn.

Voldoende studies wijzen erop dat een vegetarische levenswijze gezond is. Zo compenseer je de eiwitten die je zou mislopen door geen vlees eten, eenvoudig door het consumeren van zilvervliesrijst, tofu of een plak kaas of glas melk.

Inmiddels zijn in de meeste supermarkten talloze vleesvervangers vol noodzakelijke voedingsstoffen voorradig, zoals Quorn, Tival, tofu et cet. De bereiding van gerechten uit deze sojaproducten kost echter wel meer energie dan de productie van een gewone karbonade.

Maar ook zonder vervanger is er genoeg lekkers te eten. Geniet eens van een pittige curry, rijstschotel of dampende lasagna. 

bronnen

Einstein
New Scientist
Natuur en Milieu
Voedingsrichtlijnen Vegetariërsbond

P08280326012

 

Praktische lijsten

Meld fouten en verbroken links