Home Vervoer Vliegtuig Cheaptickets gebruikt nep energielabel
Cheaptickets gebruikt nep energielabel Afdrukken
Vervoer - Vliegtuig
Geschreven door kassa (VARA)   

www.kassa.vara.nl    15 oktober 2008

We kennen allemaal het officiële energielabel dat aangeeft hoe energiezuinig uw woning bijvoorbeeld is. Cheaptickets, een site waar u vliegtickets kunt boeken, dacht dat kunnen wij ook en komt nu met een eigen energielabel.
 
Volgens Mariken Stolk van Milieu Centraal lijkt het label van Cheaptickets wel erg veel op het officiële label dat door de overheid in het leven is geroepen. Op zich vindt de organisatie het positief dat een bedrijf consumenten inzichtelijk wil maken dat er binnen vliegen milieuvriendelijkere keuzes kunnen worden gemaakt.

Maar de rekenmethode waarvoor Cheaptickets heeft gekozen is niet volledig. Er worden bijvoorbeeld binnen Europa alternatieve, energiezuinigere vervoersmiddelen meegenomen zoals bus, trein en auto. Ook is de methodiek van Cheaptickets niet zo compleet. Het label geeft bijvoorbeeld niet aan hoeveel CO2 je minder uitstoot met een A-label vlucht.

Het officiële energielabel geeft de consument informatie over het energieverbruik en CO2 uitstoot van bijvoorbeeld auto’s of woonhuizen. Dat wordt grondig berekend en gecontroleerd.

Het is voor consumenten verwarrend dat het label erg veel weg heeft van het officiële label. Daarom had er beter voor een andere vorm gekozen kunnen worden die niet lijkt op het energielabel en dus ook niet suggereert dat dezelfde rekenmethodiek wordt gehanteerd als het energielabel, aldus Mariken Stolk.

 

P081510INT25001

 

Meld fouten en verbroken links