Home Vervoer Auto Slim autogebruik spaart geld en CO2
Slim autogebruik spaart geld en CO2 Afdrukken E-mailadres
Vervoer - Auto
Geschreven door Milieu Centraal   

www.milieucentraal.nl   15 september 2014

Door de auto slimmer te gebruiken kunt u jaarlijks een paar honderd euro brandstof besparen. Niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Milieu Centraal geeft u eenvoudige tips. 


Een zuinige rijstijl bespaart jaarlijks gemiddeld tien procent brandstof: schakel zo vroeg mogelijk naar een hogere versnelling en rijd daarna met een gelijkmatige snelheid. Zo bespaart alleen al de juiste bandenspanning ieder jaar zo’n drie procent brandstof. Milieu Centraal raadt aan om maandelijks de bandenspanning te controleren.

Niet te hard rijden

Door hoge snelheden te vermijden kunt u nog eens extra brandstof besparen. Bij een snelheid van 120 kilometer per uur is de CO2-uitstoot twintig procent hoger dan bij 100 kilometer per uur, bij een snelheid van 130 kilometer per uur zelfs meer dan dertig procent.

Zuinig gebruik van de airco

Een ingeschakelde airconditioning kan het brandstofverbruik verhogen met wel dertig procent. Door de airco kan de uitstoot van koolstofmonoxide (CO), koolwaterstoffen en roetdeeltjes (fijnstof) zelfs meer dan verdubbelen. Schakel de airco daarom alleen in als het echt nodig is. De temperatuur in de auto daalt al snel door enkele minuten met open ramen te rijden voor de airco wordt ingeschakeld. Airco’s met climate control verhogen het brandstofverbruik minder dan gewone airco's, doordat ze automatisch uitschakelen als de gewenste temperatuur is bereikt.

Vervang korte autoritten door de fiets

Ruim een op de drie autoritten is korter dan vijf kilometer. Juist korte autoritten in de stad zorgen voor extra brandstofverbruik en uitstoot van vervuilende stoffen, doordat de motor dan nog koud is en er vaak wordt opgetrokken en afgeremd. Door deze ritten te vervangen door de fiets kan gemiddeld honderd euro per auto per jaar bespaard worden aan brandstofkosten.

 

Meld fouten en verbroken links