Home Thema's Mensenrechten en arbeidsomstandigheden Vakbondswerk blijft levensgevaarlijk (rapport 2008)
Vakbondswerk blijft levensgevaarlijk (rapport 2008) Afdrukken E-mailadres
Geschreven door FNV   

www.fnv.nl    19 juni 2009

Ook in 2008 zijn weer tientallen mensen omgekomen bij het uitoefenen van hun vakbondswerk. Het gevaarlijkste land is nog steeds Colombia, met een triest record van 49 doden. In de hele wereld gaat het in totaal om 76 vermoorde vakbondsleden. Dat is een lichte verbetering ten opzichte van 2007, met 91 moorden. Dat staat in het jaarlijkse overzicht van schendingen van vakbondsrechten van het Internationaal Vakverbond (IVV) dat vandaag in Brussel wordt bekendgemaakt.

Behalve met moordaanslagen kunnen vakbondsactivisten te maken krijgen met doodsbedreigingen, arrestatie en ontslag. Vooral in Turkije zijn duizenden mensen ontslagen vanwege hun vakbondswerk. In Iran zit vakbondsleider Mansour Osanloo nog steeds in de gevangenis. Honderden anderen zijn gearresteerd, gemarteld of veroordeeld tot zweepslagen. Ook in Birma, Burundi, China, Cuba, Zuid-Korea, Tunesië, Turkije en Zimbabwe worden vakbondsactivisten vastgezet alleen omdat ze opkomen voor de rechten van werknemers.

Crisis
Op verschillende plaatsen in de wereld is de economische crisis aanleiding voor inperking van werknemersrechten. Dat gebeurt bijvoorbeeld in Rusland, Tsjechië, Kroatië, Polen, Hongarije en Servië. In Afrika worden veel werknemers slachtoffer van de wereldvoedselcrisis, vooral in de landbouwsector. Als zij in actie komen voor verbetering van hun omstandigheden, stuiten ze vaak op repressie door hun eigen regering.

Lichtpuntjes
Het jaaroverzicht (zie link onderaan) signaleert ook lichtpuntjes. Australië en de Verenigde Staten hebben beide een nieuwe regering, die afstand neemt van de vakbondsvijandige politiek van haar voorganger. In een aantal landen werd de arbeidswetgeving verbeterd of zijn vakbonden nu erkend, zoals in Litouwen, Bosnië, Kenia, Mozambique, Namibië, Burkina Faso, de Maldiven, Liberia en Egypte.

Colombia
Onder de gedode vakbondsmensen bevinden zich 70 mannen en 6 vrouwen. De meeste moorden op vakbondsactivisten vonden plaats in Colombia (49), gevolgd door Guatemala (9), Filippijnen en Venezuela (4), Honduras (3), Nepal (2) en Irak, Nigeria, Panama, Tunesië en Zimbabwe (1).

Rapport 2009 van schendingen van vakbondsrechten

 

http://www.fnv.nl/defnv/actueel/nieuws/vakbondswerk_blijft_levensgevaarlijk.asp 

P091006INT25801

 

Praktische lijsten

Meld fouten en verbroken links