Home Thema's Mensenrechten en arbeidsomstandigheden De zaak Saro Wiwa versus Shell
De zaak Saro Wiwa versus Shell Afdrukken E-mailadres
Geschreven door OneWorld   

http://www.oneworld.nl/    20 mei 2009    (auteur: Marianne Wilschut)


Update: Shell schikt rechtzaak, 8 juni 2009 >>>

Multinationals staan zelden voor de rechter wegens betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen. De zaak tegen Shell die maandag 26 mei in New York begint, is daarom opmerkelijk. Nabestaanden van onder meer de geëxecuteerde schrijver en milieuactivist Ken Saro Wiwa klagen het Brits-Nederlandse olieconcern aan wegens betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen in Nigeria. Zeven vragen over de zaak Saro Wiwa versus Shell aan Tineke Lambooy, internationaal ondernemingsrechtdeskundige van de Universiteit Utrecht. 

Waar gaat de zaak over?

Ken Saro Wiwa (1941) was een bekende Nigeriaanse schrijver, tv-producent, advocaat en politicus. Saro Wiwa was daarnaast een van de oprichters van de Movement for the Survival of Ogoni People, een organisatie die opkwam voor de belangen van het Ogoni-volk. De Ogoni leven in Ogoniland, een gebied waar destijds een vijfde van de Nigeriaanse olie werd gewonnen. Saro Wiwa voerde actie tegen de milieuschade die door de oliewinning in Ogoniland werd veroorzaakt en vond ook dat de arme bevolking geld moest terugzien van de winsten uit de oliewinning.

De Nigeriaanse dictator Abacha trad hard op tegen de Ogoni. Hij brandde hun dorpen plat en pakte hun leiders op. In een schijnproces werden Saro Wiwa en acht andere activisten in november 1995 tot de doodstraf veroordeeld. Hun nabestaanden houden Shell, dat al sinds 1938 actief is in Nigeria, medeverantwoordelijk voor het gewelddadige optreden van de Nigeriaanse politie tegen de Ogoni en de vervolging van hun leiders. Shell ontkent betrokkenheid en claimt zelfs bij de Nigeriaanse regering om gratie voor Saro Wiwa en de zijnen te hebben gepleit.

 

Naar het artikel bij OneWorld >>>

 

P092005INT26501

 

Praktische lijsten

Meld fouten en verbroken links