Home Thema's Mensenrechten en arbeidsomstandigheden De donkere zijde van Dubai: het lot van arbeidsmigranten
De donkere zijde van Dubai: het lot van arbeidsmigranten Afdrukken E-mailadres
Geschreven door FNV Mondiaal   

www.fnv.nl    15 mei 2009

Zeven lijkkisten per dagElke dag komen zeven lijkkisten aan in Nepal. Van die zeven lijkkisten komen er gemiddeld drie uit het Midden-Oosten. Overleden Nepalese arbeidsmigranten worden thuisgebracht, na een leven in de hel.

De werkelijkheid is anders
Vele Nepalezen zien geen andere weg dan die naar het buitenland om te werken. In Nepal zijn ze werkloos geraakt en kunnen geen ander werk krijgen. Ze gaan naar Maleisië, Zuid-Korea, Hong kong, of naar het Midden-Oosten, naar Dubai bijvoorbeeld. Ze worden gelokt door gunstige arbeidscontracten en het idee dat ze er geld kunnen verdienen voor hun gezinnen. Eenmaal aangekomen in het land waar ze gaan werken, krijgen ze vaak minder of geen loon en wordt hun paspoort ingenomen zodat ze geen kant op kunnen. De huisvesting is onmenselijk. Vaak een stapelbed of dat nog niet eens, in een ruimte die ze delen met vele anderen. Geen sanitair, geen ventilatie.

De meeste arbeidsmigranten willen alleen nog maar terug naar huis, maar omdat de werkgever hun paspoort heeft kunnen ze dat niet. Het gaat een lange tijd duren eer ze hun vliegticket kunnen terugbetalen. In Dubai worden de arbeiders ondergebracht in blokken dozen, op een uur rijden van de stad, waar de hitte ondragelijk is zonder airconditioning of ventilatie,

Geen uitweg uit Dubai
Na lezing van het artikel “The dark side of Dubai” gepubliceerd in de Independent, begrijp je de vreselijke waarheid achter de lijkkisten. Hieronder een klein stukje uit het artikel. Het gaat om de 24-jarige Sahinal Monir uit Bangladesh:
“As soon as he arrived at Dubai airport, his passport was taken from him by his construction company. He has not seen it since. He was told brusquely that from now on he would be working 14-hour days in the desert heat – where western tourists are advised not to stay outside for even five minutes in summer, when it hits 55 degrees – for 500 dirhams a month (£90), less than a quarter of the wage he was promised. If you don't like it, the company told him, go home. "But how can I go home? You have my passport, and I have no money for the ticket," he said. "Well, then you'd better get to work," they replied”.

Organisatie van arbeidsmigranten met steun van FNV
Arbeidsmigratie is een wereldwijd fenomeen aan het worden; mensen gaan naar een ander land omdat ze daar kunnen werken. Nepal, een van de armste landen in Azië, heeft er veel mee te maken.
Elke dag migreren zeshonderd arbeiders, aldus de Nepalese vakbondsfederatie GEFONT. De federatie voert speciaal campagne voor meer veiligheid en werkgarantie voor arbeidsmigranten. Ook de Nepalese bouw- en houtbond CUPPEC werkt aan meer veiligheid voor arbeidsmigranten, een project dat in coördinatie met de internationale bouw- en houtbond BWI wordt uitgevoerd met steun van de FNV. Zo krijgen arbeidsmigranten een pré-vertrektraining met informatie over het land waar ze heen gaan en een soort paspoort, ontwikkeld door de BWI, met daarin hun basisrechten. CUPPEC probeert de uitgaande en inkomende migranten te organiseren.

Lobby
Naast concrete hulp aan arbeidsmigranten verricht vakcentrale GEFONT ook het nodige lobbywerk om de positie van arbeidsmigranten op de agenda te krijgen. De vakcentrale lobbiet bij de Nepalese regering om met de Golfstaten te praten over de omstandigheden van de migrantenarbeiders en om de relevante ILO-conventies 79 en 99 te ratificeren. Daarnaast probeert de vakcentrale ook via de ILO en de BWI om verbetering van de condities op de agenda te krijgen.

Lees het hele artikel “The dark side of Dubai” >>>

of lees de weblog van Elske Schouten in NRC: Arbeidsmigranten in Maleisië: geen weg terug >>>

http://www.fnv.nl/helpjezelf/mondiaal/globalisering/algemeen/nepal_zeven_lijkkisten_per_dag.asp

 

P091505INT25804

 

Praktische lijsten

Meld fouten en verbroken links