Home Thema's Mensenrechten en arbeidsomstandigheden 2007: Opkomen voor werknemersrechten levensgevaarlijk
2007: Opkomen voor werknemersrechten levensgevaarlijk Afdrukken E-mailadres
Geschreven door FNV Mondiaal   

www.fnv.nl    3 december 2008

Werknemers organiseren en cao’s afspreken is in sommige landen een hachelijke onderneming. In 2007 zijn wereldwijd 91 vakbondsmensen vermoord omdat ze opkwamen voor de rechten van werknemers.

Dit staat in het nieuwe jaarrapport over vakbondsrechtenschendingen van de International Trade Union Confederation (ITUC) in Brussel. Het rapport documenteert de schendingen in 138 landen.
Colombia is weer het gevaarlijkste land, met 39 vermoorde vakbondsmensen, gevolgd door Guinee en Guatemala.

“Moord, geweld, gevangenneming, onderdrukking, ontslag; het werd wereldwijd gebruikt om werknemers te belemmeren zich in vakbonden te organiseren en collectief te onderhandelen over fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden”, aldus ITUC-voorzitter Guy Ryder. Systematisch pesten en intimidatie is ondervonden in 63 landen, 73 vakbondsmensen werden in de gevangenis gestopt. De ITUC signaleert de trend waarbij overheid en bedrijfsleven samenwerken om vakbondsorganisatie tegen te houden.

In 15 landen werden nieuwe wetten en administratieve maatregelen, die in strijd zijn met de ILO-conventies, geïntroduceerd om vakbondsactiviteiten te beperken. Vooral in Aziatische landen maar ook in Ghana, Tsjaad, Madagaskar, Mauritius, Tanzania en Georgië. In dit laatste land kwam een nieuwe arbeidswet, die ontdaan was van de meest basale bescherming voor werknemers, met als gevolg dat naar schatting 20.000 werknemers werden ontslagen.

Een andere alarmerende ontwikkeling is dat bedrijven fulltime en permanente banen vervangen door flexibele, waarbij werknemers gedwongen worden om tijdelijk, parttime werk te accepteren. Hun inkomen wordt zodoende gereduceerd en ze hebben geen werkgarantie meer, waardoor ze het risico lopen dat ze zichzelf en hun familie niet meer kunnen onderhouden.

Flexibilisering en uitbesteding van werk vormen een bedreiging voor werkende mannen en vrouwen wereldwijd, volgens ITUC-voorzitter Guy Ryder. “Regeringen moeten hun verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor fatsoenlijke werk in een tijd, waarin werkende mensen en de wereldeconomie dat het hardst nodig hebben”.

Meer lezen >>>

 

P080312INT25801

 

Praktische lijsten

Meld fouten en verbroken links