Home Thema's Mensenrechten en arbeidsomstandigheden Slavernij in de Thaise garnalenindustrie
Slavernij in de Thaise garnalenindustrie Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Rob   

www.supermacht.nl    16 juni 2014

Tegengaan van slavernij in de garnalenproductieketen vraagt om deelname en inzet van alle stakeholders

Een recente Guardian-publicatie over slavernij in de Thaise garnalenindustrie heeft wereldwijd veel los gemaakt. Een half jaar lang deden Guardian-journalisten – in samenwerking met de Environmental Justice Foundation – onderzoek naar arbeidsdwang zonder loon, ondervoeding, verplicht drugsgebruik, intimidatie, mishandeling, geweld en moord op vissersboten voor de kust van Thailand. Ook volgden ze de route die de gevangen vis in de keten aflegt. Naast vele interviews waren vooral de getuigenissen van 15 gevluchte slaven van belang, migrantenwerkers uit Myanmar (Birma) en Cambodia die door mensensmokkelaars waren doorverkocht aan de Thaise maffia en soms jarenlang als slaven werden vastgehouden op die boten.

Het Guardian-artikel kreeg wereldwijd veel persaandacht en leidde tot grote ophef. Diverse supermarktketens in de VS, UK en Europa haastten zich om hun garnalen uit de vriesbakken te halen. Danwel om te verklaren dat ze geen inkopen deden bij leverancier Charoen Pokphand Foods, een Thais miljardenbedrijf dat op grote schaal visafval koopt van visreders om dat vervolgens als vismeel aan de garnalen te voeren.

Bij Supermacht.nl is een overzicht te vinden van de verschillende reacties binnen en buiten de productieketen en een paar visies over hoe ketens kunnen worden ontdaan van slavernij en arbeidsdwang.

http://www.supermacht.nl/?p=3989

 

Praktische lijsten

Meld fouten en verbroken links