Home Overig Actueel nieuws Landbouwproducten uit bezette Palestijnse gebieden
Landbouwproducten uit bezette Palestijnse gebieden Afdrukken E-mailadres
Nieuwsmonitor - Actueel nieuws
Geschreven door SOMO   

www.somo.nl    20 december 2017

Sinds 1967 houdt Israël delen van Palestina bezet. Dit heeft desastreuze gevolgen voor de Palestijnse bevolking, zowel economisch als op het gebied van mensenrechten. Daarom schrijft de Europese Unie sinds 2015 voor dat producten afkomstig uit nederzettingen niet het etiket Israël mogen dragen. Toch liggen deze producten hoogstwaarschijnlijk in de schappen met daarop het etiket ‘made in Israël’. SOMO probeert te achterhalen of deze producten in Nederland worden verhandelt en concentreert zich op groente en fruit uit de bezette Palestijnse gebieden.

Steun voor database van bedrijven die zaken doen in/met Israëlische nederzettingen in bezette gebieden

SOMO heeft in samenwerking met andere maatschappelijke organisaties twee statements verzonden naar de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, waarin zij hun steun uitspreken voor de publicatie van de database van alle bedrijven die betrokken zijn bij business activiteiten in Israëlische nederzettingen, waarbij mogelijk mensenrechten worden geschonden. Naar verwachting wordt deze database eerdaags gepubliceerd.

Op 10 november werd een brief verstuurd naar het  kantoor van de Hoge Commissaris, waarin werd opgeroepen om bovengenoemde database beschikbaar te maken.

Op 1 december werd een ander statement verstuurd, met de oproep om Resolutie 31/36 van de  Verenigde Naties Mensenrechtenraad te implementeren. Om dit te kunnen implementeren moet de  Hoge Commissaris deze database over business activiteiten opstellen, in nauw overleg met de Werkgroep over problemen rondom mensenrechten en transnationale corporaties en andere zakelijke ondernemingen, en openbaar maken.

Beide documenten zijn hieronder te downloaden.

 

Sign up
 

Praktische lijsten

Meld fouten en verbroken links