Home Kritisch consumeren Tips Klimaatweegschaal: vergelijk de klimaatbelasting van verschillende producten en bereidingswijzen
Klimaatweegschaal: vergelijk de klimaatbelasting van verschillende producten en bereidingswijzen

www.voedingscentrum.nl    9 juni 2009  Herzien 19 juni 2012

De manier waarop voedselproducten worden gemaakt, bewaard en bereid heeft invloed op het klimaat.  Hoeveel invloed verschilt per product. De Klimaatweegschaal maakt dat inzichtelijk.

De Klimaatweegschaal is een online module die de invloed van een warme maaltijd op het klimaat berekent. Op basis van hoe jij koopt, kookt en bewaart geeft hij een score op de klimaatweegschaal. Deze kan hoog, laag of gemiddeld zijn. Spelenderwijs kun je erachter komen dat rijst bijvoorbeeld hoger scoort dan aardappelen. Dat koken zonder deksel 2 tot 3 keer zoveel energie kost als koken met deksel.

Er zijn verschillende modules. In de meest uitgebreide versiestel je een maaltijd samen en maak gebruik van de extra keuzemogelijkheden. Hoe en hoe vaak doe je boodschappen? Hoe groot zijn de porties die je bereidt? Welke pan gebruik je?
Zo wordt duidelijker waar binnen de samengestelde maaltijd het zwaartepunt van de klimaatbelasting ligt. Ook wordt jouw ingevoerde maaltijd vergeleken met een gemiddelde maaltijd.

Naar de Klimaatweegschaal >>>V090906INT25001 

Meld fouten en verbroken links