Home Kritisch consumeren Tips Tips om pijn en leed van dieren te voorkomen in uw dagelijks leven
Tips om pijn en leed van dieren te voorkomen in uw dagelijks leven Afdrukken E-mailadres

www.gaia.be    3 juni 2009

Kleding
Denk bij het kopen van schoenen en andere kleding aan alternatieven voor bont, leder, zijde en wol. Mooie, synthetische alternatieven zijn gemakkelijk verkrijgbaar en vaak goedkoper. Dieren doen lijden kan u onmogelijk goed staan.

Geïnteresseerd in 'vegetarische' schoenen? Ga eens langs bij of Jaak in Hamme (België) of neem een kijkje op de site van Georgette. U kunt ze ook uit het buitenland bestellen. Natuurlijk zijn ook in de meeste gewone schoenwinkels niet-lederen schoenen terug te vinden.

Voeding
Vermijd vlees eten in uw gezin en beperk zoveel mogelijk de consumptie van zuivelprodukten. De leefomstandigheden in de dierenfabrieken, waar de meeste 'voedseldieren' gekweekt en vetgemest worden, zijn ondraaglijk, laat staan in de slachthuizen, waar de dieren massaal gedood worden. Er is een oorzakelijk verband tussen vlees en levensbedreigende ziekten als kanker en hart- en vaataandoeningen.

Verder is het zo dat de vleesproduktie een enorme verspilling veroorzaakt: voor 1 kg dierlijk eiwit moeten de dieren tot 20 kg plantaardig eiwit innemen, waarbij de rest wordt omgezet in mest met de gekende milieu-overbelasting tot gevolg. De vegetarische keuken biedt een beter leven... voor u, uw gezin, mensen in de Derde Wereld, de dieren en uiteindelijk de hele planeet. Vraag naar onze praktische tips om lekker te eten en dieren te laten leven.

Meer over vegetarisme >>>

Shopping
Ga op zoek naar voedzame en spaarzame alternatieven voor dierlijke produkten. Niet alleen in gespecialiseerde natuurvoedingswinkels maar ook in grootwarenhuizen zijn er meer en meer diervriendelijke produkten te vinden. Weiger ondernemingen te steunen, die hun produkten testen op dieren. Zie onze dierproefvrije cosmeticalijst om te weten welke producten niet op dieren getest zijn.

Vermijd produkten met dierlijke ingrediënten.


Weiger dierproeven
Verzet u tegen dierproeven en dissecties op school, aan de hogeschool en universiteiten. Weiger deel te nemen aan dierproeven die pijn, angst en stress veroorzaken. Haal geen dieren in de klas. Kies alternatieven of stel ze zelf voor: films, computermodellen en andere niet-dierlijke modellen. Zelfs op Internet kan men een virtuele dissectie uitvoeren.

Gun 'wilde' dieren hun vrijheid
Koop nooit 'exotische' dieren. Haal ze niet in huis. Deze dieren zijn dikwijls zeer agressief en gevaarlijk en gaan meestal heel snel dood. Bovendien zijn er voor elk 'wild' dier dat u opsluit, verschillende gestorven, onderweg tijdens het vervoer naar ons land of gedood bij de vangst in de vrije natuur. Hierbij denken we niet alleen aan de grote zoogdieren maar ook aan de exotische vogels en de roodwangschildpadden.

Dieren in huis halen
Koop geen dieren op markten, in dierenwinkels of bij fokkers. Als u een huisdier wil, ga dan een kijkje nemen in een opvangcentrum voor ongewenste dieren, die, als mensen ze niet adopteren, gedood moeten worden wegens plaatsgebrek in de asielen. Denk eerst goed na of u in staat bent om het dier blijvend de nodige zorgen te bieden, vooraleer u uw beslissing neemt. Hou het bij een hond of een kat, die u adopteert, en laat ze door uw dierenarts steriliseren, opdat uw gezel niet door uw verzuim bijdraagt aan de overbevolking van ongewenste dieren en zwerfdieren.

 

http://www.gaia.be/ned/control.php?&topgroupname=&groupname=lifestyle

 

V090306INT25008

 

Meld fouten en verbroken links