Home Kritisch consumeren Tips Koop geen tandpasta of scrubs met microplastics
Koop geen tandpasta of scrubs met microplastics

www.noordzee.nl    update 15 mei 2012

In veel scrubs, tandpasta's en andere verzorgingsproducten zitten plastic deeltjes. Deze plastic deeltjes worden aan het product toegevoegd en vervullen een schuurfunctie om dode huidcellen te verwijderen. Scrubs, peelings, douchegels en zelfs sommige tandpasta’s bevatten plastic deeltjes. Kijk maar eens op de verpakking of er Polyethyleen (PE), Polypropyleen (PP) of Polyethyleen terephtalaat (PET) in zit, allemaal plastics!

Dit betekent dus dat jij als consument van zo’n product zonder dat je het weet plastic de natuur in spoelt. Terwijl je misschien je best doet door afvalscheiding, weinig plastic gebruikt of bewuster met het milieu om te gaan.

Van doucheputje tot in zee
Deze microscopisch kleine plastic deeltjes worden door het doucheputje gespoeld en passeren de waterzuivering, waardoor het plastic uiteindelijk in zee terechtkomt. Eenmaal in zee worden de plastic deeltjes door dieren aangezien voor voedsel, dit komt in de magen van dieren terecht met alle gevolgen van dien. Ook heeft plastic de eigenschap dat het giftige stoffen aan zich hecht of zelfs opneemt. De gevolgen hiervan voor de voedselketen worden op dit moment door wetenschappers onderzocht, maar je kunt je voorstellen dat dat niet goed is.

Uit onderzoek van Stichting De Noordzee blijkt dat er minimaal vier soorten ‘microplastics’ in de Noordzee terechtkomen:
- Polyethyleen terephtalaat (PET)
- Polypropyleen (PP)
- Polyethyleen (PE)

Het gebruik van kleine stukjes plastic in deze producten is volstrekt onnodig , er zijn namelijk genoeg alternatieven voorhanden zoals gemalen havermout, kokos, anijszaadjes, het maalsel van de schil van noten en bamboe.


Update 9 februari 2013 >>>


Update 22 juli 2015

Link naar lijsten >>>

Wat kan ik doen?

Help mee om een einde te maken aan plastics in verzorgingsproducten:

1. Download the app Beat the Micro Bead, scan een product en ontdekt of er plastic in verwerkt is of niet
2. Of bekijk hier de productlijsten
3. Check ook jouw verzorgingsproducten en meld het als je plastics op het etiket vindt en het product nog niet voorkomt in onze lijsten via de app of op onze site
4. Like de Facebook pagina van de campagne ‘Beat the micro bead‘


 
Reacties (16)
Unilever? Echt?
16 vrijdag 12 september 2014 14:03
Marieke
ik kan me haast niet voorstellen dat in de producten van Unilever (Andrelon) geen plastics zitten! Er staan heel veel van hun producten op de groene lijst en geen eentje op de rode.
aloe dent whitening van Eko Plaza bevat ook PVP!
15 vrijdag 28 maart 2014 09:03
klimov
tot mijn schrik verkoopt Eko Plaza tandpasta met plastic (PVP)!
verbieden!
14 donderdag 18 april 2013 21:57
kan de Europese gemeenschap dit niet gewoon verbieden nu iedereen wel weet hoe schadelijk dit is voor het milieu?!
Scrubben zonder plastic kan!
13 zondag 07 april 2013 09:33
De natuurlijke zepen die ik maak en verkoop via mijn website www.soap7.com bevatten zéker geen plastic. Scrubben met havermout en maïsmeel! De zeep is verpakt in papier, dus weg met plastic knijpflacons!
rechtszaak voor waren dienst?
12 donderdag 24 januari 2013 19:04
Dit doet me denken aan hoe men in china dioxide toevoegde aan de melk. Als er plastic wordt toegevoegd zitten er ook weekmakers in.
Het verbaast mij enorm dat ze dit doen.
Tanpasta slik je vaak ook door en deze plastics zijn dan gevaarlijk reageren met maagzuur of hopen op in je lichaam.

Kortom ik verwacht een uiterst felle reactie vanuit de waren dienst en ook vanuit de EU enkele mega claims deze fabrikanten vergiftigen gebruikers als een sigaret al gevaarlijk is dan is dit minstens zo gevaarlijk en dat laten ze zo maar gebeuren dit is een gifschandaal.
hoe kom je dat aan de weet?
11 donderdag 24 januari 2013 14:50
Het is dat er vandaag een artikel in het Dagblad van het Noorden staat anders had ik het niet geweten. Wij gebruiken Parodontax en heb direkt kontakt opgenomen met GlaxoSmithKline.
Moet nog bericht terugkrijgen of dit bedrijf deze plastics ook verwerkt. Dat makers van Shampoos, Tandpasta's zo kortzichtig zijn om deze gevaarlijke deeltjes in hun produkten te verwerken. Alles komt uiteindelijk in zee terecht en zo in ons voedsel. Er drijft al zoveel troep in de oceanen, dat kun je zien, dit is onzichtbaar en daarom véél gevaarlijker. Hoe dom kunnen we zijn!
tandpasta
10 vrijdag 18 januari 2013 21:08
Weleda tandpasta,goed en fris van smaak
lijst met producten die plastic bevatten
9 dinsdag 08 januari 2013 13:36
Stichting Noordzee houdt lijsten bij van producten die plastic bevatten en een lijst van producten die plastic vrij zijn. Check
http://www.noordzee.nl/campagnes/productenlijst-microplastics/
voor de actuele lijsten.
lijst met producten die plastic bevatten
8 dinsdag 08 januari 2013 13:30
http://www.noordzee.nl/wp-content/uploads/2012/08/Lijst-producten-MET-plastic-augustus.pdf
tandpasta
7 zondag 25 november 2012 11:19
En wat doen die plastic deeltjes in het lichaam van de consument. Ik begeleid mensen met een verstandelijke beperking, waarvan meerdere de tandpasta inslikken...twee keer per dag,365 dagen per jaar!
lijst microplastics namen
6 vrijdag 23 november 2012 10:39
Is er een lijst met de namen van de microplastics die eventueel in producten zitten? Dan kun je het zelf op de tube of flacon nakijken. Nu weet ik niet waar ik op moet letten.
Elmex
5 woensdag 31 oktober 2012 20:19
Ik heb het opgezocht en in Elmex sensitive tandpasta zit polyetheleen, en daar kun je niet aan komen zonder dat er plastic in zit. Polyetheen is een veel gebruikt materiaal. Het is de meest gebruikte kunststof (plastic). Deze plastic deeltjes worden aan het product toegevoegd en vervullen een schuurfunctie om dode huidcellen te verwijderen. Dit betekent dus dat jij als consument van zo’n product zonder dat je het weet plastic de natuur in spoelt. Terwijl je misschien je best doet door afvalscheiding, weinig plastic gebruikt of bewuster met het milieu om te gaan.
Tandpasta's
4 zondag 26 augustus 2012 15:47
In natuurlijke tandpasta's zitten geen plastics. Bijvoorbeeld online Tandpasta of in de natuurwinkel, ekoplaza etc zijn deze verkrijgbaar.
Tandpasta en shampoo
3 dinsdag 21 augustus 2012 18:06
Zou er een uitgebreide lijst kunnen komen met shampoo en tandpasta, zonder plastic deeltjes?
tandpasta
2 woensdag 11 juli 2012 08:03
Graag een lijst van tandpasta's zonder plastic!!
in welke tandpasta zit geen plastic?
1 woensdag 13 juni 2012 11:39
In welke tandpasta zit dan geen plastics en is ecologisch verantwoord?

Reageer

Your name:
Titel:
Comment (you may use HTML tags here):
  The word for verification. Lowercase letters only with no spaces.
Word verification:

Meld fouten en verbroken links