Tekst Banner

Stichting Kritische Massa heeft als doel consumenten inzicht te geven in mogelijke consequenties van hun koopgedrag voor maatschappij en milieu. Zij wil bevorderen dat onbewuste steun van consumenten aan ongewenste situaties wordt omgezet in bewuste steun aan positieve ontwikkelingen. Door consumenten te mobiliseren hoopt de stichting een bijdrage te leveren aan een beweging van kritische consumenten die een mens- en milieuvriendelijke maatschappij ten goede komt.

Home Kleding Kleding Kledingindustrie in Myanmar verre van eerlijk
Kledingindustrie in Myanmar verre van eerlijk Afdrukken E-mailadres

www.somo.nl    6 februari 2017

Na jarenlange sancties komt de handel met Myanmar (voorheen Birma) op gang. Lage lonen en voordelige handelsvoorwaarden lokken kledingproductie uit de regio naar deze fragiele democratie. Bekende en minder bekende Europese merken doen hier volop aan mee. In een nieuw rapport, “The Myanmar Dilemma”, documenteert SOMO in detail hoe o.a. H&M, C&A en Primark voor zeer lage lonen kleding laten maken in Myanmar. Extreem lange werkdagen en kinderarbeid zijn geen uitzondering in deze sector. Bovendien worden bij de ontwikkeling van industriegebieden landrechten geschonden.

Volgens SOMO moeten kledingmerken heel goed nadenken vóór ze productie starten in Myanmar. Het risico op arbeidsrechtenschendingen is erg groot. Bedrijven behoren een grondige analyse te maken van alle mogelijke problemen om te zeker weten dat zij samen met hun toeleveranciers risico’s effectief het hoofd kunnen bieden vóór ze bestellingen plaatsen. SOMO concludeert dat bedrijven dat nu nog in onvoldoende mate doen.

Shoppende kledingindustrie

De kledingindustrie in Myanmar is aantrekkelijk voor Europese bedrijven, want goedkoop door de lage lonen en de gunstige handelsvoorwaarden. Onder druk van hun afnemers verplaatsen Chinese en Koreaanse fabriekseigenaren productie naar Myanmar. Deze kwalijke ‘race to the bottom’ voert de competitie tussen kledingproducerende landen in de regio op ongezonde wijze op.

Lees hier meer >>>

Persbericht SOMO >>>

 

Meld fouten en verbroken links