Tekst Banner

Stichting Kritische Massa heeft als doel consumenten inzicht te geven in mogelijke consequenties van hun koopgedrag voor maatschappij en milieu. Zij wil bevorderen dat onbewuste steun van consumenten aan ongewenste situaties wordt omgezet in bewuste steun aan positieve ontwikkelingen. Door consumenten te mobiliseren hoopt de stichting een bijdrage te leveren aan een beweging van kritische consumenten die een mens- en milieuvriendelijke maatschappij ten goede komt.

Home Kleding Kleding Wat is eerlijke kleding?
Wat is eerlijke kleding? Afdrukken E-mailadres

Eerlijke Kleding?www.cnvinternationaal.nl    21 mei 2010

Hoe eerlijk is jouw kledingkast?
Hoeveel kleding hangt er in jouw kast? Elke Nederlander heeft gemiddeld zeventig tot honderd kledingstukken. En kijk eens op het label in je trui of jas waar die gemaakt is. De meeste kleding komt uit landen waar de arbeiders erg weinig verdienen en vaak veel moeten overwerken onder slechte omstandigheden. Er worden dus mensen uitgebuit om ons aan te kleden.

CNV Internationaal vindt eerlijke handel en productie van kleding uiterst belangrijk voor de armoedebestrijding. Daarom start op 8 mei, de Internationale Dag van de Eerlijke Handel de handtekeningactie voor eerlijke kleding.

Maar wat is Eerlijke Kleding eigenlijk? Hieronder de antwoorden op de meestgestelde vragen:

Wat is eerlijke kleding?
Kleding is eerlijk gemaakt als voldaan is aan de minimale arbeidsvoorwaarden. De ILO, de internationale arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties heeft daarvoor normen opgesteld:

•Vast arbeidscontract
•Geen dwangarbeid
•Geen kinderarbeid
•Geen discriminatie
•Leefbaar loon
•Vrijheid van vakvereniging en collectieve onderhandeling
•Beperkt aantal werkuren en overwerk
•Veilige en gezonde omstandigheden.

Waarom kun je in de winkel meestal niet zien welke kleding eerlijk is?
De kledingindustrie is een gigantische industrie. Wereldwijd werken er ruim 47 miljoen vrouwen en mannen. En de productieketen is complex. Onze kleding komt via een route van (onder-)aannemers, inkoopkantoren en importeurs uiteindelijk in de winkelschappen terecht. Dit maakt controle erg lastig.

Daarom is het belangrijk dat alle betrokken partijen samen werken aan verbetering. Zowel bedrijven als vakbonden en maatschappelijke organisaties moeten vertegenwoordigd zijn. Dit heet een Multi Stakeholder Initiatief (MSI).

En hoe staat het met kinderarbeid in de kledingindustrie?
Kinderarbeid is hier en daar nog steeds een probleem. Kinderarbeid wordt echter niet meer op grote schaal ingezet, zo blijkt uit onderzoeksrapport van de Schone Kleren Campagne.

Is Eerlijke Kleding duurder?
De prijs van Eerlijke Kleding is niet of nauwelijks hoger. Het loon van de textielarbeiders is maar een heel klein stukje van de prijs in de winkel. Meestal is dat minder dan vijf procent van wat een kledingstuk in de winkel kost. De kosten voor reclame en de winst voor de (tussen)handel vormen de grootste kostencomponenten van kleding. Grote merken geven 25 keer meer uit aan advertenties dan aan lonen!

Wat kan ik er aan doen?
Shoppen mag natuurlijk! Maar laat  ook je stem horen. De klant is koning(in). Gebruik je macht als consument. Dan kun je de situatie van arbeiders in de kledingfabrieken veranderen. Want de merken  leveren wat hun klanten vragen. Laat dus weten dat je alleen nog maar kleding wilt kopen die onder goede arbeidsomstandigheden is gemaakt. Hoe meer mensen dat doen, hoe meer de kledingmerken er niet omheen kunnen.

Welke kledingmerken zijn eerlijk?
Informatie over kledingmerken die voldoen aan de minimale normen staat op: 

De Fair Wear Foundation controleert regelmatig de textielfabrieken en de productieketens van aan diverse kledingmerken. Op hun site kun je zien welke merken goed bezig zijn.

Tip: kijk eens op de website van jouw kledingmerk wat er staat over de gedragscode waarbij het bedrijf is aangesloten. En vraag naar die gedragscode als je niets kunt vinden.

Eerlijke kleding? Draag het uit!
Teken de actie voor Eerlijke Kleding, en stuur die door naar vrienden en bekenden. 

 

Meld fouten en verbroken links