Tekst Banner

Stichting Kritische Massa heeft als doel consumenten inzicht te geven in mogelijke consequenties van hun koopgedrag voor maatschappij en milieu. Zij wil bevorderen dat onbewuste steun van consumenten aan ongewenste situaties wordt omgezet in bewuste steun aan positieve ontwikkelingen. Door consumenten te mobiliseren hoopt de stichting een bijdrage te leveren aan een beweging van kritische consumenten die een mens- en milieuvriendelijke maatschappij ten goede komt.

Polyamide Afdrukken E-mailadres

www.kledingchecker.nl    18 september 2008

Sportief stofje

Polyamide ofwel nylon is niet statisch, behoudt zijn vorm en transporteert zweet naar buiten, waar het vervolgens verdampt. Dat maakt de stof bijzonder geschikt voor bijvoorbeeld sportkleding (incl. sportsetjes) en lingerie. Zie je als stofnaam Tactel, Supplex of Meryl, dan heb je polyamide in je handen.

Productie
Een lingeriesetje komt in vijf stadia tot stand:

  1. petrochemie (van aardolie/gas tot grondstof)
  2. van grondstof tot vezels
  3. vezels spinnen tot garen
  4. garen weven tot stoffen
  5. het confectioneren van de stof tot een eindproduct.


Polyamide wordt uiteindelijk gemaakt van benzeen, afkomstig uit de olie- en gasindustrie. Benzeen is zeer giftig voor de mens. De productie vindt plaats bij grote chemieconcerns zoals BASF; daarbij gelden strenge veiligheidseisen. Van benzeen wordt een kunststof gemaakt, waarbij als bijproduct water vrijkomt. De gevormde ‘pasta’ is direct te gebruiken in het spinproces óf tot korrels te persen voor opslag en vervoer.

Om garen te spinnen worden de granulaatkorrels gesmolten in een spinbad en door een soort douchekop (spinkop) geperst. Door de koude lucht onder de spinkop worden de pas gespoten ‘draden’ hard: het zijn nu ‘filamenten’. Om ze sterker te maken worden ze uitgerekt en met warmte gefixeerd. Door verschillende spinkoppen te gebruiken kunnen de eigenschappen van de vezel aangepast worden, bijvoorbeeld om een beter vochttransport te krijgen. De microvezels die je tegenwoordig veel tegenkomt, ontstaan door kunststoffen met verschillende eigenschappen tegelijkertijd te spinnen.

De vezels worden door het te weven samengevoegd tot doek. Het kan allerlei vormen krijgen: van glad zijdeachtig materiaal tot prachtig kant. Dit wordt in de naaiateliers gebruikt om lingerie van te maken.

Productielanden: voornamelijk Verre Oosten
De polyamidefabrieken staan voornamelijk in Zuid-Korea en Japan. Ook zijn er ontwikkelingen gaande in China. Tegenwoordig zetten de grote chemieconcerns een productietak in China op. Het confectioneren vindt vooral plaats in China, Armenië, Oekraïne, Thailand, Indonesië, Turkije, Tunesië, en Hongarije. Productie van het doek gebeurt ook wel in Italië.

Milieu
Polyamide is relatief duurzaam in verhouding tot bijvoorbeeld katoen (veel bestrijdingsmiddelen en water) of bont (vaak zeer dieronvriendelijk). Wel worden voor de productie niet-hernieuwbare fossiele brandstoffen gebruikt. In onze zoektocht naar duurzaamheid is duidelijk geworden dat polyamide met het Europees Ecolabel geproduceerd zou kunnen worden. Hiervoor moet o.a. de jaarlijkse uitstoot van distikstofmonoxide aan strenge eisen voldoen.

Arbeidsomstandigheden
Voor de arbeidsomstandigheden van werknemers in de kledingindustrie maakt het niet uit met welke stof zij werken. Zaken als maximale werktijden of de minimale leeftijd van werknemers zijn in veel landen waar grootschalige kledingproductie plaatsvindt niet of nauwelijks bij wet geregeld. Niet alleen in naaiateliers zijn de arbeidsomstandigheden slecht. Ook tijdens de teelt en verwerking van de grondstof, op spinnerijen, weverijen en ververijen wordt onder erbarmelijke omstandigheden gewerkt. In spinnerijen en weverijen zitten de mensen vaak uren in dezelfde houding. Ook zijn de ruimtes donker, slecht geïsoleerd en tochtig. Werknemers werken over zonder de mogelijkheid dit niet te doen. Bij weigering dreigt ontslag.


V080101INT25003

 

Meld fouten en verbroken links