Tekst Banner

Stichting Kritische Massa heeft als doel consumenten inzicht te geven in mogelijke consequenties van hun koopgedrag voor maatschappij en milieu. Zij wil bevorderen dat onbewuste steun van consumenten aan ongewenste situaties wordt omgezet in bewuste steun aan positieve ontwikkelingen. Door consumenten te mobiliseren hoopt de stichting een bijdrage te leveren aan een beweging van kritische consumenten die een mens- en milieuvriendelijke maatschappij ten goede komt.

Home Kleding Materialen en grondstoffen Wol en schapenwelzijn
Wol en schapenwelzijn Afdrukken E-mailadres

www.llink.nl   28-03-08

Schapen die voor de productie van wol worden gefokt, hebben niet altijd een even prettig leven. Bovendien is hun mest ook geen zegen voor de omgeving. Biologisch-dynamisch schapenfokkers hebben hun zaakjes beter voor elkaar. Vraag dan ook naar biologische wol!

De wereld telt ongeveer een miljard schapen, die jaarlijks zo’n twee miljard kilo wol leveren. Met 500 miljoen kilo is Australië de grootste wolproducent. In Nederland worden de 1,5 miljoen schapen vooral gehouden voor hun vlees en is de wol (voor tapijten en dekens) een bijproduct.

Woolmark, het keurmerk voor wol sinds 1964, verbiedt kinder- en dwangarbeid, maar stelt geen eisen op het gebied van mens-, dier- en milieuvriendelijkheid. Schapenmest bevat veel ammoniak en nitraat, bestanddelen die slecht zijn voor de grond en het water. Bij de productie van wol worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt tegen parasieten en schimmels.

Castreren, het afknippen van staarten of overhaastig scheren gebeurt niet in de biologisch-dynamisch schapenteelt. Er worden geen chemicaliën gebruikt ter bestrijding van parasieten en schimmels. De bodem wordt niet vervuild bij het uitspoelen van verf en de dieren drinken er regenwater. Let voor biologische wol op het Demeter-keurmerk.

Doe een schaap een lol en koop biowol

 

bronnen

Goede Waar & Co
Demeter

meer info

Woolmark
Stof en Aarde

V082803INT26005

 

Meld fouten en verbroken links