Tekst Banner

Stichting Kritische Massa heeft als doel consumenten inzicht te geven in mogelijke consequenties van hun koopgedrag voor maatschappij en milieu. Zij wil bevorderen dat onbewuste steun van consumenten aan ongewenste situaties wordt omgezet in bewuste steun aan positieve ontwikkelingen. Door consumenten te mobiliseren hoopt de stichting een bijdrage te leveren aan een beweging van kritische consumenten die een mens- en milieuvriendelijke maatschappij ten goede komt.

Home Kleding Materialen en grondstoffen Bont, echt of namaak?
Bont, echt of namaak? Afdrukken E-mailadres

www.bontvoordieren.nl   17 juni 2013

Bont, heel mooi, maar als je weet waar het vandaan komt wil je het echt niet meer. Het internet staat vol met filmpjes over hoe gruwelijk deze dieren worden mishandeld en aan hun einde komen. Bekijk ze en je bent genezen. Eigenlijk moet je ook geen namaak-bontkraagje willen, want daarmee straal je uit dat bont best kan. En: weet je wel zeker dat het namaak-bont is? Aan de prijs kan je het niet zien, want juist het bont dat op de afschuwelijkste manier verkregen wordt komt heel goedkoop op de markt.

Mocht je toch de verleiding dat leuke jasje te kopen niet kunnen weerstaan, controleer dan op zijn minst even of je niet per abuis toch regelrecht meewerkt aan vreselijke dierenmishandeling. Doe de bonttest van de Bont voor Dieren:

Voeltest


Wrijf het bont tussen je duim en wijsvinger.
- Echt bont voelt glad en zacht aan.
- Imitatiebont voelt stroef aan, een beetje plakkerig zelfs.

Kijktest


Blaas zachtjes op de haartjes, zodat je de onderlaag goed ziet.
- Echt bont bestaat vaak uit diverse soorten haar. De ondervacht is pluizig, zoals bij een poes of hond. Vaak steken er lange, dikkere haren uit die aan de onderkant meestal een andere kleur hebben. De onderste laag is echt leer.
- Imitatiebont valt niet zo soepel uit elkaar als echt bont. Alle haren zijn ongeveer even dik. Vaak zijn niet duidelijk echt verschillende soorten haar te zien. De lange haren zijn in één kleur. De onderste laag is van stof.

Deze twee testjes kun je beter niet in de winkel doen!

Priktest


Prik met een speld dwars door het bont.
- Echt bont: de speld gaat er moeilijk doorheen. Je moet even doordrukken.
- Imitatiebont: de speld glijdt gemakkelijk door de onderlaag.

Vuurproef


Trek voorzichtig een paar haartjes uit het bont en houd deze bij een vlam.
- Echt bont verschroeit als je eigen haar. De haartjes verschrompelen helemaal. Stinkt ook net zo.
- Imitatiebont smelt en ruikt als verbrand plastic. Aan de topjes voel je harde bolletjes. (Eerst laten afkoelen!)

Twijfel je nog na deze test?
Niet kopen, niet aantrekken!

De bonttest is gratis aan te vragen door te mailen naar  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Vermeld je adresgegevens en zij sturen je er een kosteloos toe.

 

Meld fouten en verbroken links