Home Grondstoffen en materialen Papier Papier en oerbossen in Finland, Stora Enso
Papier en oerbossen in Finland, Stora Enso Afdrukken E-mailadres
Grondstoffen - Papier
Geschreven door Greenpeace   

www.greenpeace.nl   maart 2005

Oerbos, Finland — 'Plotseling zijn er kilometerslang geen bomen meer....en geen rendieren, want met de bomen verdween ook het voedsel. Dit was een oud bos dat een tijd geleden is gekapt', zegt Dave Walsh van Greenpeace. Samen met het Sámivolk (beter bekend als de Lappen) voert Greenpeace actie in Finland, 1000 kilometer boven Helsinki. Actie tegen het kaalkappen van eeuwenoude oerbossen voor de productie van papier. De oerbossen zijn van levensbelang voor de siberische gaai en de grijze uil. Deze bedreigde diersoorten kunnen niet leven in de eentonige bossen die voor de gekapte oerbossen in de plaats komen. Ook de Sámi is afhankelijk van de laatste resten oerbos voor voedsel voor hun rendieren. Volg via een weblog de belevenissen van de actievoerders (Engelstalig). Actievoerders van Greenpeace, waaronder enkele Nederlanders, verblijven de komende tijd in het Rescue Station. De vrijwilligers zullen vanuit deze basis het kappen observeren en daar waar nodig tegenhouden. Daarnaast zullen ze met de Sámi de stukken bos die beschermd moeten worden afbakenen.

Laatste ongerepte wildernis in Europa
'Dit is de laatste ongerepte wildernis van Europa, waar beren, wolven en zeldzame uilen hun toevlucht hebben gezocht. Deze laatste stukken oerbos moeten behouden blijven. Houtkap kan voldoende plaatsvinden in productiebos,' zegt bossencampaigner Hilde Stroot van Greenpeace Nederland. 'Greenpeace blijft strijden voor deze oerbossen tot de Finse overheid het belang van deze oerbossen onderkent en de kap stopt.'

Schending mensenrechten
Greenpeace staat niet alleen in haar zorgen om deze oerbossen. In april 2003 riep de Europese Commissie de Finse overheid al op de biodiversiteit in Finland beter te beschermen. En onlangs tikte het Mensenrechten Comité van de Verenigde Naties de Finse overheid op de vingers om de rechten van de Sámi zeker te stellen. 'Het is toch eigenlijk ondenkbaar dat anno 2005 nog mensenrechten worden geschonden in een West-Europees land', zegt Stroot.

Oerbosvrije boeken
Al jaren vechten de Sami voor erkenning van hun rechten, maar de Finse overheid geeft prioriteit aan de houtkapindustrie. Het Finse staatsbedrijf Metsähallitus blijft kappen in deze laatste resten oerbos. Het hout uit deze kwetsbare Finse bossen komt via papierproducent Stora Enso bij verschillende Europese afnemers. Eerdere protesten van Greenpeace tegen het gebruik van oerbossen hebben vorig jaar een rij auteurs en uitgevers opgeleverd. Zij willen dat hun boeken op oerbosvrij papier worden uitgebracht. Dit jaar verschijnen de eerste oerbosvrije titels in Nederland.

Laatste oerbos niet gebruiken voor papier
Greenpeace Nederland vindt dat ook andere bedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen en niet langer papier uit het Finse oerbos moet gerbruiken. Greenpeace heeft bedrijven als Xerox, Océ, Canon, Hema, V&D en Multicopy gevraagd over te stappen op oerbosvrij papier (kringlooppapier of papier met FSC keurmerk). Greenpeace wil dat afnemers van Stora Enso hun invloed uitoefenen en vragen om oerbosvrije producten. Stroot: 'Het is bizar dat de laatste resten Europees oerbos vernietigd worden voor enveloppen, boeken en kopieerpapier.'

V050103INT25412

 

Praktische lijsten

Meld fouten en verbroken links