Home Elektrische apparaten Elektrische apparaten Ranglijst: hoe verantwoord zijn electronicabedrijven met tin?
Ranglijst: hoe verantwoord zijn electronicabedrijven met tin? Afdrukken E-mailadres
Elektrische apparaten - Elektrische apparaten
Geschreven door Milieudefensie   

www.milieudefensie.nl    20 november 2014

Milieudefensie wil de milieuschade verminderen die onze elektronica veroorzaakt. Dat betekent niet alleen dat het winnen van metalen zorgvuldiger moet, maar ook dat we minder metalen moeten gebruiken. Elektronicafabrikanten kunnen daar veel aan doen. Zo kunnen ze verantwoordelijkheid nemen voor de mijnen en de fabrieken waar hun producten vandaan komen en producten ontwerpen, die langer meegaan en geschikt zijn voor hergebruik. Milieudefensie en Friends of the Earth hebben daarom beoordeeld of fabrikanten van smartphones, tablets, laptops en game consoles eerlijk zijn over verbruik van grondstoffen.

Tin wordt gebruikt als soldeer in smartphones, tablets en andere elektronische producten. Ruim een derde van alle tin ter wereld komt uit Indonesiƫ. Op de Indonesische eilanden Bangka en Belitung veroorzaakt de winning grote problemen. De natuur wordt bedreigd, landbouw en visserij verdwijnen. Er is sprake van kinderarbeid en mensenrechtenschendingen.

Milieudefensie wil dat er een einde komt aan de schending van mensenrechten en kinderarbeid bij de winning van tin en dat natuur gespaard blijft. Natuur, landbouw en visserij zijn te redden als fabrikanten samen met tinbedrijven en overheid op Bangka de problemen op het eiland aanpakken.

Sinds Milieudefensie met Friends of the Earth Indonesiƫ en Engeland campagne voert, hebben veel bedrijven al verbetering beloofd. Zij willen verantwoordelijkheid nemen voor de wantoestanden in de tinmijnen op Bangka. Maar nog niet alle bedrijven doen dat.

HTC, Huawei, ZTE en Nintendo geven weinig informatie over het gebruik van grondstoffen en nemen geen verantwoordelijkheid voor de situatie op Bangka en Belitung.

ASUS, Nikon  en Toshiba geven ofwel geen informatie over het gebruik van grondstoffen of nemen geen verantwoordelijkheid voor de situatie op Bangka en Belitung.

ACER, Apple, Blackberry, Canon, DELL, FairPhone, HP, Lenovo, LG, Microsoft, Philips, Samsung en Sony geven veel informatie over het gebruik van grondstoffen en helpen de situatie in de tinmijnen op Bangka en Belitung te verbeteren.


Lees het hele artikel bij Milieudefesie >>>


 

Meld fouten en verbroken links