Home Elektrische apparaten Batterijen en accu's Nikkel-cadmiumbatterijen, GP batteries
Nikkel-cadmiumbatterijen, GP batteries Afdrukken E-mailadres
Elektrische apparaten - Batterijen en accu's
Geschreven door FNV Mondial   

www.fnv.nl   03-04-08


Chinese cadmiumslachtoffers behalen resultaten

Twee van de grootste speelgoedproducenten van de Verenigde Staten, Toys “R”Us Inc. en Mattel Inc. hebben aangegeven dat ze geen nikkel-cadmiumbatterijen meer willen in hun speelgoed. Een van de redenen is dat deze batterijen gezondheidsproblemen veroorzaken bij Chinese werknemers. Een groot resultaat voor de groep Chinese ex-werknemers van batterijproducent Gold Peak Batteries (GP), slachtoffers van cadmiumvergiftiging die al jaren campagne voeren voor erkenning en compensatie.

In China wordt het meeste speelgoed gemaakt voor de wereldmarkt. Cadmiumbatterijen zitten veelal in speelgoed dat aangestuurd wordt met een afstandsbediening. De cadmiumbatterijen vormen geen risico voor de kinderen die ermee spelen maar wel voor het milieu en voor de fabriekswerknemers in China die het speelgoed maken. Honderden werknemers in China hebben blootgestaan aan een onveilige hoeveelheid van het giftige metaal.

FNV Mondiaal steunt sinds 2005 de campagne van een groep Chinese ex-werknemers van batterijenproducent Gold Peak Batteries om compensatie te krijgen voor de cadmiumvergiftiging, die ze opliepen in de fabriek omdat ze onvoldoende beschermd werkten met cadmium. Ze kregen een geringe compensatie op voorwaarde dat ze met ontslag zouden gaan. Ze zijn vaak ziek en krijgen geen medische aandacht. Daarnaast zijn er zo’n zeshonderd, vaak jonge vrouwelijke werkneemsters, die geen jaarlijkse medische check-up krijgen en continu risico lopen.

Twee van deze Chinese ex-werknemers waren vorig jaar op de ‘Made in China’-conferentie van de FNV om aandacht te vragen voor hun campagne (zie foto). Ook hebben ze in Nederland de Europese distributeur van Gold Peak-batterijen bezocht.
Daarna is er veel gebeurd. Hoewel hun bezoek aan Nederland en nog een paar Europese landen risicovol waren) hebben de ex-werknemers resultaten kunnen behalen. Naast de belofte van de Amerikaanse speelgoedproducenten is een ander voorbeeld hiervan de onderhandelingen die ze nu kunnen voeren met GP Batteries. De onderhandelingen gaan onder andere  over het verkrijgen van werk in een van de fabrieken van GP Batteries (vanwege hun besmetting kunnen ze nergens anders werk vinden) en over het betalen door het bedrijf van medische check-ups voor henzelf en hun kinderen. Dit is bijzonder omdat nog nooit Chinese werknemers op internationaal niveau campagne durften te voeren tegen een multionational.

Maar GP veroert zich nog niet erg en gaat door met het produceren ondanks vele misstanden op het gebied van veiligheid en gezondheid, stakingen en rechtszaken. De ‘cadmiumcase’ is onder de aandacht gekomen van internationale organisaties als de OECD, ILO en UNEP. De internationale vakbondsfederatie ITUC kaart de cadmiumcase bij GP Batteries aan bij de Wereld Gezondheidsorganisatie.

P080304INT258

 

Meld fouten en verbroken links