Nieuwsmonitor


Samsung behandelt werknemers in India slecht

Onderzoek uitgevoerd door Cividep en gepubliceerd door het GoodElectronics Network onthult ondermaatse arbeidspraktijken in een fabriek van Samsung in India. Slechte lonen die de basisbehoeften niet eens dekken, lange werkdagen en het opzettelijk blokkeren van vakbondsvorming zijn enkele van de problemen waarmee werknemers geconfronteerd worden. Er wordt niet voldaan aan internationale arbeidsnormen en nationale Indiase wetgeving wordt met voeten getreden. Bij de Samsung-fabriek die in 2007 in Sungavarchatram in de zuidelijke Indiase staat Tamil Nadu is opgericht, produceren bijna 2.500 werknemers split-airco's en koelkasten.

Lees meer >>>


Leveranciers supermarkten uitgeknepen door inkoopgroepen

Europese supermarkten - waaronder Albert Heijn – versterken hun positie richting toeleveranciers door internationale bundeling van inkoop. De aanzienlijke kortingen die bedongen worden kunnen negatieve effecten hebben voor directe leveranciers. Maar ook verder in de toeleveringsketen binnen en buiten Europa kan dit leiden tot verslechterde arbeidsomstandigheden. Met het rapport Eyes on the Price, brengt de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) de werking en mogelijk negatieve effecten van deze inkoopgroepen voor het eerst in beeld.

Lees meer >>>


Kledingindustrie in Myanmar verre van eerlijk

Na jarenlange sancties komt de handel met Myanmar (voorheen Birma) op gang. Lage lonen en voordelige handelsvoorwaarden lokken kledingproductie uit de regio naar deze fragiele democratie. Bekende en minder bekende Europese merken doen hier volop aan mee. In een nieuw rapport, “The Myanmar Dilemma”, documenteert SOMO in detail hoe o.a. H&M, C&A en Primark voor zeer lage lonen kleding laten maken in Myanmar.

Lees meer >>>


Kledingmerken dragen bij aan lage lonen, lange werktijden, kinderarbeid en schooluitval in Bangladesh

De gemiddelde werknemer in de Bengalese kledingindustrie krijgt slechts een derde betaald van wat als een leefbaar loon wordt beschouwd. Lage lonen en lange werktijden blijken een belangrijke rol te spelen bij de beslissing van ouders om hun kinderen van school te halen en uit werken te sturen. Veel internationale kledingmerken, waaronder H&M, C&A, Esprit, Marks & Spencer,GAP, VF Corporation en Kmart Australia, dragen bij aan deze situatie. Dit zijn belangrijke bevindingen van het rapport 'Branded Childhood', gepubliceerd door de Stop Kinderarbeid coalitie en SOMO.

Lees meer >>>


Uitslag verkiezing Dom Bontje 2016 >>>


ING wereldwijd onder vuur om financiering oliepijplijn North Dakota

Vierhonderd milieu- en mensenrechtenorganisaties uit bijna vijftig landen roepen de zeventien banken die investeren in de Dakota Access-oliepijpleiding in de VS op hun lening per direct te bevriezen. Onder die banken is ook ING Bank, dat voor bijna € 250 miljoen investeert in het zeer omstreden project. Naast ING is ook ABN AMRO financieel betrokken bij de omstreden pijplijn. De bank investeert niet direct in het project zelf, zoals ING, maar verstrekt kredieten ter waarde van $ 45 miljoen aan een van de bedrijven die betrokken zijn bij de aanleg van de pijplijn.
Het geplande tracé van de pijpleiding loopt over het traditionele grondgebied van de Sioux-stam en onder de rivier de Missouri door. Het project is vastgesteld zonder dat de Sioux daarvoor hun toestemming hebben verleend. De Sioux vrezen voor lekkages van de pijpleiding, die een bedreiging zouden vormen voor hun waterbronnen en de Missouri zelf.

Lees meer bij Milieudefensie >>>


Keurmerkenwijzer Milieu Centraal vernieuwd >>>


Arbeidsomstandigheden bij Rainforest Alliance gecertificeerde ‘Unilever theeplantages’ nog steeds onder de maat >>>


Meer nieuws >>>