Aanleveren teksten- Redactioneel Afdrukken E-mailadres
Algemeen - Algemeen
Geschreven door Kritische Massa   

Uiteraard dienen alle teksten vrij te zijn van oproepen tot haat of geweld, belediging en discriminatie. Artikelen moeten bovendien een duidelijke bronvermelding hebben, naar zorgvuldigheid streven, niet eenzijdig zijn en indien mogelijk recht doen aan het principe van wederhoor. Doel is niet het verkondigen van een zaligmakende waarheid, maar het scheppen van een genuanceerde en toch praktische informatievoorziening ten behoeve van de naar duurzaamheid en fairness zoekende consument.

* Commentaren op artikelen kunnen rechtstreeks in het blok “reageer” onder bestaande artikelen worden geplaatst. Dat is een mogelijkheid die iedere bezoeker op de site heeft.

* Artikelen plaatsen kan via de editor, een eenvoudig tekstverwerkingsprogrammaatje. Om dat te kunnen gebruiken moet je eerst ingelogd zijn. Knop inloggen (links) en gebruikersnaam en wachtwoord invullen. Als je dat nog niet hebt kun je onderin het blokje Login (rechts) het woordje Registreer aanklikken.
Eenmaal ingelogd staat links bij de knoppen een nieuw menu: Uw Menu. Via de knop: Plaats een artikel kom je in de editor. Als je een artikel plaatst, dan komt het eerst bij de redactie terecht. Die controleert een aantal zaken en publiceert het dan. Het verschijnt dan ook in het kader recent toegevoegd op de voorpagina. Overigens verdwijnt het daar weer vroegtijdig uit als er achteraf aanpassingen worden gedaan.

Opgelet: Teksten knippen en plakken van websites of programma’s zoals Word leveren soms vreemde code op, zodat het artikel er lelijk uit komt te zien. Beter is het om het eerst te plakken (Ctrl V) in het programmaatje Kladblok of Wordpad (dat op vrijwel iedere computer zit, soms in onder programma’s/bureauaccessoires) en van daaruit  weer te knippen (Ctrl X) en dan pas te plakken in de editor.

De opmaak binnen de editor verschilt met de opmaak zoals die op de site te zien zal zijn… Dus even controleren hoe het er uitziet nadat de redactie het artikel heeft gepubliceerd. Een harde return (enter) geeft een flinke witregel tussen de tekst, je kan die kleiner houden door Ctrl enter te doen.

Eenvoudig
Een artikel moet minimaal een titel en wat tekst bevatten voordat je hem kan opslaan. Vind je de editor toch ingewikkeld, dan sla je het artikel gewoon op en dan zorgt de redactie – desgewenst in overleg – dat alles goed komt. Wel graag een bronvermelding (eventueel website of webpagina) en datum vermelden!

Completer
Mocht je zelf wat meer de regie willen hebben, dan kan je met de mogelijkheden van de tekstverwerker o.a. de volgende zaken:
• Sectie en Categorie aangeven
• Start en Stop data van publiceren aangeven
• Metadata en trefwoorden invullen
• Teksten vet, cursief en/of gecentreerd zetten

Compleetst
Je kan ook weblinks maken naar andere pagina’s of websites (schakeltje). Je kan plaatjes plaatsen als je de link naar het plaatje op een andere website hebt. Of je stuurt het plaatje naar mij en dan zorg ik dat het in het artikel komt. Voordeel van het laatste is dat het plaatje dan altijd beschikbaar is, ook als de oorspronkelijke website het heeft verwijderd.

(wordt vervolgd)