Nieuwsarchief 2015 Afdrukken E-mailadres
Nieuws - Recent
Geschreven door Kritische Massa   Veel chocolade paaseitjes deugen niet

Naast 'duurzame' chocolade paaseitjes en -hazen met het UTZ- of Max Havelaar/Fairtrade-keurmerk, liggen er in de schappen van de winkels ook veel foute exemplaren. Chocohazen van Lindt, haasjes en eitjes van M&M en Smarties (Mars en Nestlé), Kitkat-eitjes (ook Nestlé), paasfiguren van Tonkeys (Italo Suisse/Libeert) en Disney-eieren van Bon Bon Buddies. Volgens de Volkskrant (Groen) verdienen de cacaoboeren die voor deze chocolade zorgen slechts 48 cent per dag.Initiatief 'Kip van Morgen' afgewezen

Afspraken die supermarkten maakten om het welzijn van vleeskuikens te verbeteren zijn, volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM), niet toegestaan. Hoewel de welzijnseisen voor de kip en het varken 'van morgen' nog veel te wensen overlaten is het feit dat de supermarkten deze stap willen zetten een grote sprong voorwaarts. Terwijl regering en parlement de afspraken tussen de supermarkten toejuichen oordeelde de overheidsinstantie ACM dat de 'Kip van morgen' een niet toegelaten kartelafspraak is. Als de aanpak via de markt niet lukt, is de overheid aan zet. Zij moet duidelijke en hoge eisen stellen aan het welzijn van dieren, vindt Compassion in World Farming.

Lees meer bij CIWF >>>


Eenvoudiger duurzame producten vinden

Stichting EerlijkWinkelen had al een website waarop voor 40 steden locaties met biologische-, fairtrade- of tweedehandsproducten te vinden waren. Nu lanceert zij ook een EerlijkWinkelen app, waarmee deze locaties getoond worden in de directe omgeving. Bovendien kan de gebruiker zelf via de app eenvoudig een winkel tippen, zodat – na controle – de winkel toegevoegd kan worden.

Lees meer bij EerlijkWinkelen >>>


Hoe duurzaam zijn webshops?

Hoe verantwoord is de top-20 webshops van Nederland? Rank a Brand deed onderzoek en maakte een ranglijst van de 20 grootste webshops. Veel webshops blijken weinig transparant over verantwoord ondernemen. Zeventien van de twintig webshops scoort onder de maat, alleen OTTO.nl is ‘goed op weg’.

Lees meer >>>


Ranglijst duurzaamheid stroomleveranciers 2014

Onderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos en Natuur & Milieu heeft een lijst opgeleverd waarin 32 energiebedrijven worden gerangschikt op hun duurzaamheid. Van de energiereuzen is Eneco de meest duurzame stroomleverancier, terwijl Nuon en Essent hekkensluiter zijn en de overgang naar schone energie zelfs tegenwerken.

Lees hier het artikel >>>


Moderne slavernij in de Indiase textielindustrie >>>


Jumbo stopt met plofkip >>>


Wageningen UR presenteert catalogus biobased verpakkingen >>>


Liegebeest verkiezing Wakker Dier succes >>>


Gaastra stopt met verkoop echt bont >>>


Eerste supermarkt zonder verpakkingen >>>


Slavernij in de Thaise garnalenindustrie >>>


Armlastig Nigeria spekt oliegiganten Shell, Total en Eni met 3,3 miljard dollar >>>


Supermarktketens negeren misstanden suikerrietproductie >>>


Sojasausbedrijf Kikkoman voert onnodige, wrede dierproeven uit >>>


Moderne slavernij en kinderarbeid in Indiase steengroeves >>>


Brussel beperkt groei schadelijke biobrandstoffen >>>Meer nieuws >>>